MKG:s synpunkter efter SSM:s första samrådsmöte om regeringsuppdrag om kärnavfallsfinansiering

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har sedan hösten 2011 regeringens uppdrag att tillsammans med Riksgälden och Kärnavfallsfonden se över ett antal frågeställningar som regleras i finansieringslagen och finansieringsförordningen. Huvudfrågan är att se över möjligenheten att minska statens risk . Myndigheterna har bjudit in till fyra samrådsmöten för att diskutera frågorna. MKG har efter det första samrådsmötet den 7 november SSM skickat in sina kommentarer från samrådets första möte. Kommentarerna rör både det underlag som fanns för mötet och några mer allmänna frågor som rör finansieringslagen och finansieringsförordningen. 

Inför varje samrådsmöte skickas en underlagspromemoria ut av SSM och efter varje möte kan intressenterna skicka in sina skriftliga synpunkter. En sammanställning av synpunkterna kommer att ingå i den slutgiltiga rapporteringen SSM skickar till regeringen innan den 31 maj 2013. 

På myndigheternas första samrådsmöte samt i den underlagspromemoria som skickades ut innan diskuterades grundläggande förutsättningar för finansieringssystemet samt principiella utgångspunkter för synen på statens risk.

I sin skrivelse kommenterar Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, bland annat underlagets text om fördelning av kostnader och återbetalning av medel ur kärnavfallsfonden. Som det ser ut idag har varje bolag som betalar in medel i fonden sin egen del, en del som de i framtiden kommer att få ut om pengarna ej används. Om ett bolag har för lite medel och ett annat bolag för mycket sker alltså ingen solidarisk fördelning av resurser dem emellan. Om statens risk ska vara låg anser MKG att arbetsgruppen bör arbeta för att få ett mandat, om det bedöms behövas, för att kunna utreda för- och nackdelar med att förändra systemet med sär- och samkostnader samt för- och nackdelar med att låta fondens medel vara ett belopp som inte kopplas till de som betalar in medel. Arbetsgruppen bör också utreda för- och nackdelar med att förändra systemet så att ingen återbetalning kan ske. Det är redan nu uppenbart att staten kommer att ha kostnader efter tillslutning som kvarvarande medel i fonden skulle kunna bidra till i stället för att betalas ut till de skalbolag som kan finnas kvar av kärnkraftsbolagen vid en sådan tidpunkt.

Förutom kommentarer på underlaget för första mötet lämnade MKG också mer allmänna kommentarer. MKG anser att arbetsgruppen bör se till att samtidigt som andra ändringar av finansieringslagen görs se över finansieringsreglerna för medel till organisationer ur kärnavfallsfonden och utreda för- och nackdelar med att möjliggöra finansiering av forskning, oberoende kraftindustrin, med medel ur kärnavfallsfonden. 

Läs alla MKG:s kommentarer i dokumentet som du hittar nedan bland länkarna. Där hittar du också underlaget från första mötet, andra kommentarer som inkommit efter första mötet samt länkar till tidigare nyheter på MKG:s hemsida.

 

Länkar:

MKG:s kommentarer efter det första samrådsmötet, 121123>>

SSM:s underlagspromemoria för första mötet >>

SSM:s inbjudan till samrådsmötena >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att SSM genomför samråd om finansieringsutredning, 120903 >>

Kommentarer från andra deltagare i samrådet:

SKB:s yttrande över underlagspromemoria 1, 121126 (Inkluderat i dokumentet finns bilagor, bl.a. tidigare synpunkter inskickade innan mötet) >>

SERO:s yttrande över underlagspromemoria 1, 121126 (Inklusive bilaga) >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev