MKG yttrar sig över ny kärnkraft

Regeringen har i en kort promemoria med titeln ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg” föreslagit lagändringar för att tillåta att fler nya kärnkraftreaktorer ska byggas på fler ställen. PM:et har varit ute på remiss till den 10 april. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) har skickat in ett kort remissvar med fokus på kärnavfallet.

I yttrandet framför MKG följande synpunkter:

1. I promemorian konstaterar regeringen i avsnitt 5.4 ”Miljö, klimat och människors hälsa” att driftsättande av en ny kärnkraftreaktor ger mer kärnavfall, men utan att ge en miljökonsekvensbeskrivning av de därmed oundvikliga ökade riskerna för människa och miljö.

2. Drift av en ny kärnkraftreaktor producerar alltid långlivat högaktivt radioaktivt avfall i form av använt kärnbränsle som vid uttag ur reaktorn är direkt dödligt, och så farligt för människa och miljö att det måste hållas isolerat i hundratusentals år.

3. En ny kärnkraftreaktor kommer på grund av denna dödliga avfallsproduktion vid en eventuell framtida miljöprövning därför inte kunna ges tillstånd enligt miljöbalkens allmänna hänsynsvillkor.

4. Endast genom möjligheten enligt miljöbalken för en framtida regering att överpröva ett yttrande från mark- och miljödomstolen vid en eventuell framtida miljöprövning av en ny kärnkraftreaktor – och därmed inte bry sig om att människa och miljö ska skyddas enligt de allmänna hänsynsvillkoren – kan en ny reaktor ges tillstånd enligt balken.

5. Sammanfattningsvis konstaterar MKG att en ny kärnkraftreaktor inte miljömässigt kan godkännas på grund av produktionen av dödligt kärnavfall, och att det därmed inte finns skäl att förenkla för att kunna ansöka om att få bygga och driftsätta nya kärnkraftreaktorer.

Remissvaret finns nedan och även länkar till andra remissvar. Förutom miljöorganisationernas remissvar är Naturvårdsverkets svar intressant, särskilt den den anmälan om avvikande mening som finns som bilaga.

Länkar:

MKG:s remissvar över regeringens PM ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, 230410 >>

Regeringens remiss ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, 230111 >>

Regeringens PM ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, januari 2023 >>

Andra remissvar:

Naturskyddsföreningens remissvar över regeringens PM ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, 230320 >>

Länk till nyhet på Naturskyddsföreningens hemsida om remissvaret, 230404 >>

Naturvårdsverkets remissvar över regeringens PM ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, 230216 >>

Greenpeace remissvar över regeringens PM ”Ny kärnkraft i Sverige – Ett första steg”, 230404 >>

Alla remissvar på regeringens hemsida, 230412 >>

 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev