Domstolen ger SKB möjlighet att yttra sig över kompletteringar eller avvisning

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt skickade den 6 juli en underrättelse till kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB för att ge bolaget en möjlighet att bemöta de synpunkter som framförts de i yttranden som inlämnats i domstolens senaste remissomgång gällande ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Bolaget ska svara innan den 1 oktober.

Domstolen skriver:

Med anledning av Mark- och miljödomstolens underrättelse 2015-04-13 (aktbil 315) har nu ett flertal remissinstanser och motparter inkommit med synpunkter. Dessa synpunkter har löpande sänts över. I vissa av de inlagor som inkommit har yrkanden på ytterligare kompletteringar framförts. Även yrkanden på att ansökan ska avvisas har framförts.

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bereds nu tillfälle att senast den 1 oktober 2015 bemöta vad som framförts av remissinstanser och motparter. Av svaromålet ska framgå om SKB avser att inge ytterligare kompletteringar och SKB:s inställning till framförda yrkanden om avvisning. Avseende frågan om avvisning ska även redovisas SKB:s syn på om domstolen är behörig att pröva yrkanden om avvisning eller om denna fråga endast kan prövas av regeringen som enligt 17 kap. miljöbalken är beslutsmyndighet.

Domstolen ger kärnavfallsbolaget möjlighet att yttra sig över de yrkanden om kompletteringar som framförts i yttranden, bland annat från Naturskyddsföreningens och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. Av särskilt intresse är att domstolen vill att bolaget ska ge sin syn på domstolens möjlighet att avvisa ansökan utan att det går till en regeringsprövning enligt 17:e kapitlet i miljöbalken. Prövningen befinner sig fortfarande i kompletteringsstadiet och ansökan är ännu inte kungjord för att kunna prövas i sak. Efter en kungörelse måste domstolen skicka sina synpunkter till regeringen som ska besluta om att tillåta slutförvaret ett ej. Men om en avvisning av ansökan på grund av att den är bristfällig sker innan kungörelse är det inte säkert att så måste ske. I stället kan ett sådant beslut överklagas till Miljööverdomstolen och till Högsta domstolen som högsta instans.

Naturskyddsföreningens och MKG:s senaste yttrande samt andra yttranden finns på nedanstående länkar.

Länkar: 

Domstolens underrättelse till SKB 150706 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om Naturskyddsföreningen och MKG:s yttrande inklusive bilaga med kompletteringsyrkanden, 150626 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om Kärnavfallsrådets yttrande, 150626 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SSM:s yttrande, 150624 >>

På MKG:s hemsida kan du ladda ner och läsa alla yttranden som skickats till domstolen >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev