Nyheter 2019

Publicerad den i kategorin Nyheter
Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt har gett Barsebäck Kraft AB (BKAB) tillstånd att nedmontera och riva Barsebäcksverket i Kävlinge kommun. Komplettering: Domstolen kom den 13 januari 2020 med en rättelse/komplettering till domen.
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Efter att det blivit känt att två försökspaket i det s.k. LOT-försöket i Äspölaboratoriet tagits upp av kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB har Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) och dess medlemsorganisationer lämnat in två skrivelser till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Kärnkraftindustrins kärnavfallsbolag SKB har den 18 december 2019 lämnat synpunkter till regeringen på innehållet i remissyttrandena som inkommit under hösten i prövningen av kärnbränsleförvaret.
Publicerad den i kategorin Nyheter
Den 17 december höll Östhammars kommuns referensgrupp ett öppet möte. Strålsäkerhetsmyndigheten var på plats och presenterade sitt yttrande till regeringen i SFR-prövningen.
Publicerad den i kategorin Nyheter
Den 1 mars 2020 kommer Johan Dasht, tidigare vd för OKG AB, tillträda som vd för kraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB. Därmed får bolaget sin tredje vd på lika många år. Bolagets nuvarande vd Eva Halldén går i pension i slutet av februari 2020. Hon ersatte i sin tur Christoffer Eckerberg som vd för bolaget den 1 april 2017.  
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och kärnavfallsbolaget SKB träffades på ett avstämningsmöte den 6 december 2019. På mötet berättade SKB att kopparkorrosionsresultat, inklusive från det varma kopparröret, från det nya LOT-upptaget troligen kommer att redovisas redan under första halvåret 2020.
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Östhammars kommun har yttrat sig över den komplettering kraftindustrins kärnavfallsbolag (SKB) lämnade in i kärnbränsleförvarsprövningen den 4 april 2019.
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Efter att det blivit känt att två försökspaket i det s.k. LOT-försöket i Äspölaboratoriet tagits upp av kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB har Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) skickat in två skrivelser till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Efter att mer information framkommit om upptagningen av LOT-försöket i Äspölaboratoriet lämnar nu Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) ytterligare än komplettering till sitt yttrande rörande remisser i regeringens prövning av ansökningar av ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle enligt miljöbalken och kärntekniklagen.
Publicerad den i kategorin Aktuellt Nyheter
Regeringen har skickat de inkomna remissyttrandena i miljöprövningen av kärnbränsleförvaret enligt miljöbalken till kärnavfallsbolaget SKB. Bolaget har till den 18 december att kommentera yttrandena.

Nyhetsarkiv

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev