Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår höjda avgifter för kärnkraftsindustrin

I ett yttrande till regeringen föreslår Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att avgiften för rivning och återställande av forsknings- och utvecklingsverksamhet höjs med 0,6 öre per kWh från 0,3 öre till 0,9 öre. Avgiften ska användas för att finansiera kostnaderna för att ta hand om de kärntekniska anläggningarna i Studsvik, kraftvärmereaktorn i Ågesta, industriområdet i Ranstad samt hantering och slutförvaring av de restprodukter som uppstått vid verksamheterna.

Strålsäkerhetsmyndigheten anser att det finns ett behov av cirka 600 miljoner kronor till fonden under 2009 för att finansiera de kostnader som förväntas uppstå. En höjning av avgifterna är nödvändig för att hinna få in erforderliga medel innan inbetalningarna till fonden upphör den 31 december 2009.

Även Naturskyddsföreningen i Södermanlands län har varit oroliga för att kärnavfallsavgifterna varit för låga. I december 2007 skrev de ett brev till miljödepartementet och Statens kärnkraftinspektion, SKI, och Statens strålskyddsinstitut, SSI, där de uttryckte sin oro över att avfall skulle bli liggande utan hantering. En länk till en nyhet om föreningens brev finns nedan.

Även Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har tidigare yttrat sig i frågan om kärnavfallsavgifter enligt den s k Studsvikslagen. MKG lämnade i november 2006 ett yttrande över Statens kärnkraftsinspektions, SKI:s, förslag till avgift för 2007. MKG ansåg redan då att avgifterna var för låga och att kunskapen om hur mycket pengar som kommer att behövas för att ta hand om rivning och återställande av forsknings-och utvecklingsverksamhet var bristfällig. En länk till en nyhet om MKG:S yttrande finns nedan

naturskyddsföreningen och MKG har även lyft fram att det behövs att högre avgifter för att ta hand om det använda kärnkraftsbränslet från Sveriges reaktorer. Det finns fortfarande många osäkerheter kring den metod som kärnkraftindustrin vill använda sig av för att slutförvara använt kärnbränsle. Föreningarna yttrade sig till Miljödepartementet i denna fråga i december 2007 och ville då se kraftigt höjda avgifter. I stället sänkte regeringen avgifterna jämfört med det förslag som myndigheten SKI hade tagit fram. Länkar till nyheter om denna fråga finns nedan.

Länk till Strålsäkerhetsmyndighetens pressmeddelande >>

Strålsäkerhetsmyndighetens anmälan om behov av höjning av avgift för 2009 enligt lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m. >>

Nyhet om Naturskyddsföreningen i Södermanlands läns brev till Miljödepartementet och myndigheter 071206 >>

Nyhet om att MKG lämnade in ett yttrande över SKI:s förslag till avgifter enligt ”Studsvikslagen” (1988:1537) 061106 >>

Nyhet om MKG:s yttrande om högre kärnavfallsavgifter 071207 >>

Nyhet om att regeringen sänkte kärnavfallsavgiften för 2008 och 2009 071219 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev