Milkas höll digitalt seminarium

Läget i prövningen av kärnbränsleförvarsansökan och huruvida frågan verkligen är redo för ett beslut hos regeringen stod på dagordningen när Miljörörelsens kärnavfallssekretariat (Milkas) höll ett digitalt seminarium med inbjudna gäster under gårdagen.
UPPDATERING: Mer information från seminariet finns nu på nonuclear.se. Milkas hara även tagit fram en sammanfattande rapport (se nedan).

Den 25 september ordnade Miljörörelsens kärnavfallssekretariat, Milkas, ett digitalt seminarium med rubriken "Säker förvaring av kärnavfall i Forsmark?".

Syftet med seminariet var, enligt Milkas, att informera och samtala om förslaget att förvara radioaktivt kärnavfall i Forsmark enligt SKB:s planer. Kärnavfallsbolaget SKB:s förslag på ett kärnbränsleförvar har fått stöd av kommunfullmäktige i Östhammar och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Moderator för seminariet – som hölls digitalt men delvis sändes från Storbrunn i Östhammar– var Kirsti Holtkoff från Milkas. Strömmen på Facebook följdes av upp mot drygt 40 personer och hade inledningsvis problem med ljudet men den tekniska kvalitén av mötet blev mot slutet väldigt bra.

Bland talarna fanns Göran Bryntse, ordförande i Milkas, Ansi Gerhardsson chef för enheten för slutförvar vid Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Jacob Spangenberg (C), ordförande kommunstyrelsen i Östhammar och Ida Lindén, enhetschef för miljöskyddsenheten vid Länsstyrelsen i Uppsala. Dessa talade om sina respektive organisationers perspektiv på läget inför ett regeringsbeslut om kärnavfallsbolagets SKB:s kärnbränsleförvarsansökan.

Efter paus skiftade temat något och Maria Gardfjell (MP), förste vice ordförande i Miljö och jordbruksutskottet i Riksdagen. Hans Jivander Naturskyddsföreningen, Östhammar och styrelseledamot i MKG samt Ewa Larsson, ordförande i Gröna Kvinnor, talade om huruvida frågan kan vara mogen för ett regeringsbeslut.

Ett flertal anförare nämnde betydelsen av det s.k. LOT-försöken som kärnavfallsbolaget gjorde i smyg men som framkom under hösten 2019 och vars forskningsresultat kan visa att koppar inte är ett lämpligt kapselmaterial för KBS3-metoden.

Ansi Gerhardsson berättade kort om den granskning av SKB:s redovisning av de senaste LOT-upptagen som SSM nu utför och meddelade att myndigheten kommer att vara redo att rapportera sitt arbete med detta mot slutet av februari 2021.

Seminariet går att se i efterhand, se länk nedan. 

UPPDATERING: Mer information och dokumentation från seminariet finns nu på nonuclear.se (se länk nedan). Där finns också en 8-sidig rapport från seminariet som även gått ut som annons i Annonsnytt till hushållen i Östhammars kommun (även den i länk nedan).


Länkar:

Det går att se seminariet i efterhand på Facebook via denna länk >>.

Rapport av Milkas från digitalt seminarium, 201125 >>

Länk till nonuclear.se med mer information och dokumentation från Milkas seminarium, 201125 >>

MKG i det andra SSM-bidraget om LOT-försöket: Behov av mer korrosionsstudier, 201109 >>

Nyhet om att MKG svarar på uppföljande frågor från SSM i kvalitetsgranskningen av LOT, 201103

Nyhet om att MKG bidrar med första synpunkter till myndighetens LOT-granskning, 201008 >>

Nyhet om miljöorganisationer i möte med SSM för att ge synpunkter inför kvalitetsgranskningen av LOT, 200930 >>

Nyhet om att SSM påbörjar arbetet med kvalitetsgranskningen av LOT-resultaten på allvar, 200901 >>

Nyhet om att SKB släppt rapporten om kopparkorrosion i LOT (Vetenskapligt undermålig SKB-rapport om kopparkorrosion i LOT-upptag visar att koppar inte kan vara ett kapselmaterial) 201001 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev