MKG bildat

Samarbetsorganisationen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG bildades den 27 oktober 2004 och inledde sin verksamhet i januari 2005.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är en förening med Fältbiologerna, Svenska naturskyddsföreningen, Naturskyddsförbundet i Kalmar län, Naturskyddsföreningen i Uppsala län, samt Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar som medlemmar. MKG har som syfte "att verka för den på lång sikt miljö- och hälsomässigt bästa lösningen för omhändertagande av avfall från kärnteknisk verksamhet i Sverige"

Lite historik

Bildandet av MKG är resultatet av lokala och nationella miljöorganisationers mångåriga engagemang i kärnavfallsfrågan som inleddes i början av 1980-talet.

1990 tog Statens kärnkraftinspektion initiativ till ett dialogprojekt för att finna modeller för hur allmänhetens och miljöorganisationers intressen skulle kunna tillvaratas i kärnavfallsprocessen. Slutrapporten från projektet föreslog en rad åtgärder till förbättringar, varav en var att miljöorganisationerna skulle få möjlighet till ekonomiskt stöd för att delta och granska projektet.

I och med att miljölagstiftningen skärptes och det ställdes krav på att miljökonsekvensbeskrivningar skulle ingå i tillståndsansökningar, fick kravet på ekonomiskt stöd till miljöorganisationer nytt berättigande. Hösten 2003 utarbetade miljödepartementet ett förslag till lagändring som skulle göra det möjligt för miljöorganisationer att söka pengar direkt ur Kärnavfallsfonden och det förslaget fick stöd av de flesta tunga remissinstanserna, dock inte av kärnkraftsindustrin och deras avfallsbolag SKB AB. Lagändringen antogs och trädde i kraft 2004, vilket möjliggjorde även för mindre miljöorganisationer att samarbeta och söka gemensamma pengar för sitt arbete.

Miljöförbundet Jordens Vänner och Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen har bildat föreningen Miljörörelsens kärnavfallssekretariat som också finansieras med medel ur Kärnavfallsfonden.

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev