Kommunal utfrågning om säkerhetsanalys

Kärnavfallskommunerna Oskarshamn och Östhammar har ett samarbete för att anordna seminarier i aktuella frågeställningar. Den 27:e november genomfördes en utfrågning av representanter från kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB och Strålsäkerhetsmyndigheten. Temat för utfrågningen var industrins senaste säkerhetsanalys för ett slutförvar för använt kärnkraftsbränsle, SR-Can. Vid utfrågningen presenterade även Oskarshamns kommun en egen konsultgranskning av SR-Can.
Uppdatering: Oskarshamns kommuns expertgranskning av säkerhetsanalysen SR-Can är klar och kan laddas ner nedan.

Kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB har tänkt sig troliggöra den långsiktiga miljömässiga säkerheten av ett slutförvar för använt kärnkraftsbränsle genom att göra omfattande modeller. Den senaste modelleringen har gjorts i en säkerhetsanalys som benämnts SR-Can. Nästa säkerhetsanalys blir den som kommer att lämnas in som en bilaga till ansökan om att få bygga ett slutförvar som industrin avser lämna in till Strålsäkerhetsmyndigheten och miljödomstolen sent 2010. Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat SR-Can och har framfört att det finns behov av en omfattande utveckling av analysen och det underlag som ska ge indata i analysen.

Kärnavfallskommunerna Oskarshamn och Östhammar genomförde den 27:e november en gemensam utfrågning av industrin och Strålsäkerhetsmyndigheten. Utfrågningens tema var säkerhetsanalysen SR-Can och inleddes av en presentation av industrin. Därefter presenterade myndigheten sin granskning av säkerhetsanalysen.

Oskarshamns kommun har låtit genomföra en egen granskning av SR-Can ledd av den svensk-amerikanske konsulten Leif Eriksson. Leif Eriksson presenterade slutsatserna från granskningen för mötet. Uppdatering: Slutrapporten från granskningen är klar och finns nedan. Dessutom var KTH-forskaren Peter Szakàlos inbjuden för att göra en föredragning av sin syn på frågor som rör kopparkorrosion. Alla presentationer finns nedan.

Utfrågare var främst representanter för kärnavfallskommunerna. Fokus på frågorna var på de konstgjorda barriärerna av lera och koppar och på trovärdigheten av att ett modellarbete av denna typ kan garantera den långsiktiga miljösäkerheten av ett slutförvar. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att det är ett problem att industrins KBS-metod är beroende av konstgjorda barriärer för att garantera den långsiktiga säkerheten.

Inbjudan utfrågning om säkerhetsanalysen SR-Can >>

Program utfrågning om säkerhetsanalysen SR-Can >>

Industrins presentation av säkerhetsanalysen SR-Can >>

Strålsäkerhetsmyndighetens presentation av granskningen av säkerhetsanalysen SR-Can >>

Moderatorns (Harald Åhagens) presentation av några begrepp >>

Presentation av Oskarshamns kommuns expertgranskning av säkerhetsanalysen SR-Can >>

Oskarshamns kommuns expertgranskning av säkerhetsanalysen SR-Can 090112 >>

Peter Szakàlos presentation om kopparkorrosion >>

Länk till nyhet om myndigheternas presentation av granskningen av säkerhetsanalysen SR-Can >>

Länk till nyhet om myndigheternas granskning av säkerhetsanalysen SR-Can >>

Länk till nyhet om MKG:s yttrande över säkerhetsanalysen SR-Can >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev