Fortsatta medel till MKG för 2015

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, beviljade den 27 november Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, ett ekonomiskt stöd på 2 425 000 kr ur Kärnavfallsfonden för 2015, vilket är samma summa som för 2014. 

Kärnavfallsfonden är en statlig myndighet som har till uppgift att ta emot och förvalta kärnavfallavgifterna från kärnkraftindustrin. Avgifterna ska finansiera framtida utgifter för hantera och slutförvara radioaktivt avfall och rivning av reaktorer. Sedan 2004 har miljöorganisationer haft möjlighet att ansöka om medel ur fonden för att kunna delta i samråds- och prövningsprocessen för kraftindustrins kärnavfallsbolags, SKBs, ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Det totala stödet per år är maximalt 3,5 miljoner kr per år. En förening kan som mest erhålla 2,5 miljoner kr. Övriga föreningar som erhåller medel ur fonden är Miljörörelsens kärnavfallssekretariat, Milkas, och Sveriges energiorganisationers riksorganisation, SERO. Även dessa föreningar erhöll även de för 2015 ett lika stort stöd som förra året, dvs 925 000 kr respektive 150 000 kr.

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har skickat förslag till regeringen på ändringar i stödet till ideella föreningar ur kärnavfallsfonden. Föreningarna har bl.a. föreslagit att tidsbegränsningen för användning av medel skulle tas bort. I nuvarande bestämmelser gäller användningen fram till ett år efter kungörandet av ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Förslaget gick på remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, såg att stödet bör förlängas fram till dess att regeringen fattat sitt beslut om slutförvarssystemet. 

Föreningarna har även föreslagit att miljöorganisationer även ska kunna arbete med fondmedel med frågor som rör annat radioaktivt avfall än använt kärnbränsle och med rivning av reaktorer. Med nuvarande lagstiftning kan inte föreningarna använda fondmedel för att delta i den kommande prövningen av ett slutförvar för kortlivat rivningsavfall, något som lagstiftaren förmodligen inte har avsett.

Läs mer om föreningarnas arbete med att vidga miljöorganisationers möjligheter att arbeta med kärnavfallsfrågor i tidigare MKG-nyheter som det finns länkat till nedan.

 

Länkar:

SSM:s beslut om beviljade medel till MKG ur Kärnavfallsfonden för 2015, 141127 >>

SSM:s beslut om stöd till Milkas >>

SSM:s beslut om stöd till SERO >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att SSM vill förlänga stödet till miljöorganisationer men inte bredda, 141031 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida där du kan hitta föreningarnas förslag på förändringar i finansieringslagstiftningen, 140131 >>

 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev